Zvýšená fyzická zátěž může mít na svědomí bolest kloubů. Dokonce může způsobit některé z kloubních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, nebo osteoartróza. Artritida je velmi často způsobená geneticky, artrózu způsobuje fyzické opotřebení chrupavek. Právě proto je třeba do jídelníčku zařadit potraviny, které pomáhají regeneraci naší chrupavky. Chrupavka je především složena z kolagenu, což je v podstatě její stavební kámen. Při dostatečné výživě je možné zabránit opotřebení chrupavky a pohybového aparátu.
Kolagen si umí naše tělo tvořit samo, ale jen do určité míry a určitého věku. Klinické studie říkají, že od 25 let se tvorba kolagenu v těle zpomaluje a od 40 let věku člověka už si tělo kolagen samo netvoří. Tím pádem chrupavka ztrácí pružnost a neplní dostatečně svou funkci.
Kolagen je možné doplnit formou kloubní výživy bohaté na kolagen, případně díky přírodním zdrojům, které v sobě obsahují kolagen, nebo pomáhají jeho přirozené tvorbě v těle.
Zaměřme se nejprve na produkty, které pomáhají přirozené produkci kolagenu v těle
Je třeba si uvědomit, že existují látky, které sami o sobě pomáhají tělu, aby si mohlo kolagen samo o sobě vytvořit. Proto je dobré, abychom do svého jídelníčku tyto látky zapojili. Které to jsou?
Hořčík
- Obsažen v: banán, ořech, mandle, obilí, celozdrnné pečivo, nebo třeba čokoláda
Vitamín C
- Obsažen v: šípky, černý rybíz, jahody, jablko, zelí, červená paprika atd.
- Přirozená konzumace těchto látek posiluje přirozenou tvorbu kolagenu v těle a prodlužuje zdraví, pružnost a funkčnost chrupavky
Přirozené potraviny, které jsou sami o sobě bohaté na kolagen
Ze kterých základních potravin získáme kolagen nejvíce, případně které potraviny podporují přirozenou tvorbu kolagenu v těle?
Vejce
Ideálně pouze vaječné bílky. Kromě bílkovin obsahují vaječné bílky také lysin, prolin a kolagen. Důležité pro naše zdraví jsou všechny tyto látky, takže konzumace vajec se určitě doporučuje. Díky tomu získáte velké množství kolagenu přímo, nepřímo pak podpoříte přirozenou produkci kolagenu ve vašem těle.
Batáty
Batáty mají nízkou kalorickou hodnotu, dále celou řadu výživových látek vhodných pro naše tělo a v neposlední řadě obsahují vitamín A. Tento vitamín dokáže přímo stimulovat tvorbu kolagenu v lidském těle.
Ryby
Pro příjem kolagenu se doporučují hlavně ryby tučné, jako je losos, tuňák a makrela. Tyto ryby jsou primárně zdrojem mega-3 mastných kyselin, které v sobě přímo obsahují zvýšené množství kolagenu.
Plody moře
Bohaté na obsah a tvorbu kolagenu jsou ústřice. Jsou také dobrým zdrojem železa a vitamínu C. Skvělé zároveň je, že jejich kalorická hodnota je minimální.
Zelenina
Na kolagen není bohatá každá zelenina. Mezi ty bohaté na kolegen ovšem patří špenát. Obsahuje železo a vitamín C, které pomáhají tělu v přirozené tvorbě kolagenu. Dále doporučujeme kapustu a brokolici, nebo třeba zelí a řeřichu. Bohatá na vitamín C jsou případně rajčata.
Vývar z kostí
Při vaření vývaru se z kostí uvolňuje kolagen do polévky a ta je tedy skvělým zdrojem kolagenu.
Citrusové plody
Citrony, pomeranče, nebo grep jsou bohaté na vitamín C, který naše tělo potřebuje k přirozené produkci kolagenu.
Někdo raději možná sáhne po produktech, které ale nemusí patřit k nejoblíbenějším. Jsou jimi tlačenka, sulc, nebo gumoví medvídci.
Babské rady - přírodní léčivé rostliny
Další možností, jak přírodní cestou ochránit naše klouby před předčasným opotřebením, tak je obrátit se na účinky přírodních léčivých rostlin, které tlumí bolesti, hojí a léčí. V dnešní době je navíc vědeckými studiemi podloženo, že nejde o pověry, ale o skutečně doložené hojivé účinky.
Nejúčinnější látky přírodního charakteru na náš pohybový aparát má:
Kůra vrby bílé
Obsahuje salacin, který má proti bolesti působící účinek. Kůra vrby bílé obsahuje také flavonoidy, fenoly a třísloviny. Díky svému protizánětlivému účinku se nálev hůry z vrby bílé využívá při revmatických potížích, dně, bolestech zad, svalů, hlavy, při menstruačních potížích, nebo při migréně.
Užívání: 1 - 3g sušené kůry zalijte vroucí vodou a nechte pár minut luhovat. Nálev užívejte 3 - 4 krát denně po dobu 3 - 4 týdny.
Nálev není vhodný pro těhotné, nebo kojící matky, ani pro děti do 12 let.
Kopřiva
Léčivé účinky kopřivy dvoudomé jsou známé již z lidové medicíny. Dnes už jsou známy také pozitivní léčebné účinky z klinických testů.
Kopřiva je bohatá na železo, hořčík, vápník, vitamín C, B.
Užívání: Přikládejte čerstvou kopřivu na bolavé klouby. Můžete pít i čaj. 2 - 4g sušených listů zalijte vroucí vodou a nechejte 10 min luhovat. Čaj pijte 3 - 6 krát denně po dobu 2 - 4 týdny.
Čaj z kopřivy se nedoporučuje dětem do 12 let, těhotným a kojícím ženám.
Kostival
Bylina kostival je určena na hojení kostí a kloubů.
Užívání: Čerstvé lístky kostivalu najemno nasekejte a nasypte do menší nádoby s pořádným uzávěrem. Nádobu až po vrch zalijte slunečnicovým, nebo olivovým olejem. Přidejte trochu rozmarýnu. Nádobu uskladněte po dobu dvou týdnů na slunném místě. Po dvou týdnech olej sceďte a polívejte jím bolavá místa.
Pokud o sobě víte, že máte problém s dodržováním pestrého jídelníčku, natož pak jídelníček přizpůsobit potravinám bohatým na kolagen, vitamín C a další látky, nejlépe uděláte, když kolagen doplníte formou kloubní výživy, která je na kolagen bohatá. Tím pádem dopřejete kloubům, kostím a celému pohybovému aparátu dostatečnou výživu a zajistíte prevenci před nemocemi pohybového aparátu.