Co je želatina a proč je zdraví prospěšná?

Želatina je čistý a jemný klih. Klih se získává vyvařením zvířecích šlach, kůží, kostí a dalších odpadů z jatek, které jsou bohaté na kolagen. Vařením se kolagen přemění na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejdůležitější složkou želatiny. Želatina se používá především v potravinářství k výrobě cukrovinek, dortů, nebo třeba k výrobě tlačenky.

 

Želatina je bílkovina živočišného, nebo rostlinného původu, bez chuti, barvy, zápachu. Protože neobsahuje esenciální aminokyselinu tryptofan, nepovažuje se za plnohodnotnou bílkovinu. Prostřednictvím želatiny dodáváme organismu aminokyseliny, které tvoří základ kostní a chrupavčité tkáně, kloubních pouzder, vazivových tkání a kůže.

 

Želatina zdraví prospěšná kloubní výživa_1

 

Želatina je přírodní zdroj kolagenu

Želatina je přírodního původu a je zdrojem kolagenu. Na tvorbu kolagenu jsou zapotřebí čtyři aminokyseliny, které nám poskytuje právě želatina. Pokud máme v organismu dostatek těchto aminokyselin, kolagen se dobře obnovuje, a tím zajistíme dobrý stav kůže, vlasů, kloubních chrupavek, šlach, cév a všech vazivových tkání.

Kolagenu se říká “elixír mládí”, protože od něj mimo jiné závisí jak mladě člověk vypadá a jak pohybuje. Nezbytný je zejména v dětství a v období dospívání na tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku a v dospělosti chrání klouby před artrózou. Vyskytuje se ve všech typech pojivových tkání, pokožce, šlachách, kostech a zubech, chrupavkách, ba dokonce i ve stěnách krevních cév. Vařením se kolagen mění na glutin, látku, která má rosolovité vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny.

 

Na co je želatina dobrá?

Želatina je důležitá pro výživu kloubů a chrupavek. Zároveň pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a svalstva. Želatina zlepšuje pohyblivost kloubů, zabraňuje úbytku kloubní chrupavky a důležitá je při nedostatku vápníku, tak v období růstu v pubertě. Starší lidé, ale i sportovci a těžce fyzicky pracující často trpí tzv. osteoartrózou, čili degenerací kloubů, která, pokud je nedostatečně včas diagnostikována a nekvalitně léčena, může být komplikovaná zánětem.

 

Suroviny pro výrobu želatiny

Pro výrobu želatiny se používají především hovězí a vepřové kůže. Pro některé speciální typy želatiny jsou výjimečně používány i vepřové a hovězí kosti. Při výrobě se používá buď tzv. kyselý nebo alkalický způsob nebo jsou oba způsoby kombinovány. Vepřové kůže jsou dodávány hluboce zmrazené v mrazících vozech a pocházejí z velkých jatek, zpracoven masa a konzervárenských podniků. Kvalita kůží a způsob jejich opracování je pod neustálou kontrolou jak veterinární, tak i technologickou, aby nedošlo např. k denaturaci kolagenu při vysokých teplotách. Hovězí kůže jsou dodávány povápněné nebo nasolené, pocházejí z koželužen, jatek a speciálních sběren.

 

Želatina jako zdroj kloubní výživy kolagenu

 

Želatina jako kloubní výživa

Želatina je vhodným přípravkem, který sloužící nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebením, ale i na jejich regeneraci. Želatina je další forma, jak tělu dodat kolagen a doplnit tak potřebnou látku pro zdravé klouby, kosti a šlachy.

 

Produkty, které doporučujeme

Gelmodel Premium 500 ml

Gelmodel Premium 500 ml

ATP Gelatina 250 kapslí

ATP Gelatina 250 kapslí želatina kloubní výživa